Apple <<<->>> Samsung или ‘едно <<<->>> много’

apple-and-samsungApple и Samsung се утвърдиха като двете водещи компании в сферата на мобилните устройства. Освен огромният пазарен дял, тези фирми генерират  практически цялата печалба в този сегмент и се ползват с най-високи очаквания от потребителите. Tова се получава с два коренно различни – и явно успешни – модела, които могат да се резюмират като ‘едно <<<->>> много’. Ето някои от основанията за това:

# една <<<->>> ‘всяка’ операционна система Apple използва за всички свои мобилни устройства iOS, като осъществява пълен контрол върху нея и не допуска други фирми да я използват в продуктите си. Samsung, от своя страна,  е изявеният лидер сред производителите на Android смартфони, един от големите лицензианти на WindowsPhone, разработчик на собствената си BadaOS, отскоро водещ участник в развитието на Tizen /наследника на Meego и Maemo/, и е използвал във времето  WinMob, Symbian и PalmOS. И двете компании притежават собствени платформи /iOS <<<->>> Bada/, и доминират мобилни екосистеми /iOS <<<->>> Android / Bada / Tizen /.

# един <<<->>> множество дизайни Apple залага /и налага/ един хардуерен дизайн на мобилните си устройства – candybar, без физическа клавиатура. Samsung разработва и предлага освен трите основни разновидности на candybar /screen-only, с numeric keypad & с full qwerty keyboard/ също и clamshell, side-slider, и slider модели. Докато моделите на Apple са де факто стандарт за избрания хардуерен дизайн, разнообразието при Samsung позволява удовлетворяването на практически всички предпочитания за избор на такъв.

# един върхов модел <<<->>> множество върхови модели Актуалната продуктова гама на Apple е лесна за следене – един ‘top-of-the-line’ модел, и един до два от “предшествениците” му за уплътняване на средния сегмент на пазара. При Samsung огромното разнообразие от платформи, серии и модели прави разграничаването на top-of-the-line устройството / – ата значително по-голямо предизвикателство.

Тези различия демонстрират, че независимо от избрания подход, предлагането на качествен продукт, отговарящ на желанията и очакванията на потребителите, може да доведе до значителен успех.

Оригинално публикувано на S&S blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Анти-бот проверка: