5 причини да изберем настолен компютър

desktop_laptopВ последните години мнозинството потребители се насочваме към ползването на все по-мобилни джаджи за все повече дейности. Рекламните послания, които твърдят, че даден лаптоп / нетбук / смартфон / etc ще замени настолния компютър, отдавна не правят впечатление. Дали това е наистина възможно? Нека разгледаме преимуществата на десктоп конфигурациите от гледната точка на човек, който ежедневно ползва и лаптоп, и смартфон, и настолен компютър.

1. големина на екрана и удобство на работа.  Основно преимущество на настолните компютри е големината на екрана в съчетание с наличието на избрани периферни устройства /например клавиатура, мишка, аудио-система, etc./. Понастоящем мнозинството десктоп конфигурации са с минимум 19 ” екран, често с 22″ или 24 “, или може да се използва 32″ или по-голям телевизор като монитор. Мнозинството лаптопи са размер на екрана 15″-17″, рядко до 18,4”. Това е пряко свързано с второ основно преимущество на настолните компютри –

2. комфорт на работа с приложения. Работата с редица приложения /типични примери – програми за графична и видео-обработка, софтуер за проектиране или финансови програми/ е улеснена и по-комфортна при използването на по-голям екран, както и на любимата ни клавиатура и/или мишка. Разбира се, възможно е да ‘закачим’ и почти всяка периферия и към лаптоп, но тогава бихме загубили едно от основните му преимущества – портабилността.

3. възможност за upgrade (‘надграждане’) и repair ‘поправка’). Съществено преимущество на десктоп конфигурациите е улеснената възможност за добавяне или промяна на отделни компоненти, както и за тяхната смяна, в случай на дефектиране. Типипни примери са добавяне на втори хард диск или на вентилатор, замяна на видеокартата или на процесора. Това, от своят страна, може да доведе до увеличаване на периода на ползваемост на системата.

4. възможност за RAID. Основно преимущество на настолните компютри е възможността за конфигуриране на RAID. По този начин значително се увеличава защитеността на данните на хард диска, и съотвтено – сигурността на информацията, която се съхранява на него. Въпреки че се предлагат единични модели лаптопи с поддръжка на RAID, тяхната достъпност  и наличния избор е несравнимо по-малък от този при PC-тата.

5. цена. При съпоставими параметри /конфигурация, технически параметри, производител и гаранция/ настолните компютри са /ориентировъчно/ 50% по-евтини от аналогични лаптопи. В съчетание с възможността за надграждане, това ги прави  особено подходящи за потребители с ограничени финансови средства, но с по-големи изисквания към техническите характеристики на системата.

За мен наличието на RAID, възможностите за ползване на по-голям монитор и за upgrade, съчетани с лесното осигуряване на постоянна свързаност и избягването на съобразяването с ‘живота’ на батерията, правят настолния компютър предпочитано средство за редица дейности.

Вие защо бихте избрали и за какво ползвате десктоп компютър?

Оригинално публикувано на S&S blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Анти-бот проверка: