Технологията е средство, не решение

smartphone_tool“Обичаш да се забавляваш навсякъде и по всяко време? Направи си перфектен подарък – ###”.  “Направи живота си по-лесен с ### – само за *.** лв.”.  “Интернет в ръцете ти с ###”. И много подобни, и все по-масови реклами на продукти /в случая – мобилни/, които биват представяни като решения. Замисляли ли сте се, когато четете /или се възползвате от/ подобни оферти как създателите им се опитват да представят дадено средство като  отговор на възможно търсене? Ако да – защо никой не рекламира мобилния телефон като средство за замяна на нощна лампа или на отварачка за бутилки например? Дали не е защото технологията е толкова приложима и успешна, колкото се прилага успешно от ползващия я ;- ?)

Наистина, технологията може да допринесе за отговарянето на изброените в началото търсения – ако се разгледа като средство, а не като решение. Да, смартфона може да позволи играенето и слушането на музика, или по-доброто организиране и улесняване достъпа до личната информация, както и ползването на интернет. Но, ако това нито се иска, нито използва, или харесва – какво от това? Едва ли ще ни е по-забавно или по-лесно. За да допринесе дадена технология за решаването на даден въпрос следва
# да я познаваме;
# да я ползваме;
# да сме я оценили и харесали;
# да сме готови да я усъвършенстваме и надграждаме.

Да разгледаме за пример избора на нов телефон. Ако всичко, което се иска от него е да се провеждат разговори – имат ли значение наличието на GPS, камера или музикален плеър. Отговорът е ясен – не. И всяко убеждаване в противното би било само манипулация. Ако обаче искаме да се “забавляваме навсякъде и по всяко време” – време е да си задаваме въпроси. Как искаме да се забавляваме – например да играем, да гледаме филми, да четем или да слушаме музика? Какви характеристики следва да има тогава устройството – например големина на екрана, наличие на физически бутони или на определени сензори, версии на любими игри или програми, съвместимост? Когато намерим устройство, имащо тези характеристики, вероятно ще има период, в който ще го разучаваме – например вградените, често – и допълнителни програми. След това ще започнем да го ползваме. Да го адаптираме към индивидуалните си нужди и предпочитания. Да преценяваме доколко отговаря на изискванията ни. И – след време – ако продължаваме да го ползваме и да сме доволни – значи наистина телефона допринася да се забавляваме.

Тоест, технологията може да допринесе за разрешаването на дадено търсене, но не може да бъде решението.

Оригинално публикувано на S&S blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Анти-бот проверка: