съпоставка на e-reader-и – част 2 – интерфейс / софтуер

e-reader_softwareВ предишния пост бяха представени особеностите в дизайна и хардуера на три устройства тип ‘електронна книга’ – PocketBook 301 /PB301/, Kindle 3 /Kindle keyboard 3G/ и Nook Simple Touch /NST/. Днес ще разгледам интерфейса и софтуерните специфики на тези модели.

# поддържани формати:

РВ301 – PDF, EPUB, FB2, HTML, TXT, PRC, MOBI, RTF, DOC, DJVU, CHM, TCR + JPG, MP3

NST – EPub, PDF, + JPG, GIF, PNG, BMP

Kindle 3 – AZW, TPZ, PRC, MOBI, TXT, PDF + MP3, AA, AAX

Несъмнено, от гледна точка на поддържани формати, PB301 е изявен фаворит. Това е съществено преимущество, ако имате създавана през годините колекция от електронни книги, особено ако са лично генерирани. При Kindle 3 “големият липсващ” формат е epub – де факто златният стандарт за формат на електронна книга в последните години. При NST /не чак толкова учудващо от гледна точка на ограничените възможности за защита/ за мен е неоправдана липсата на поддръжка на най-универсалния текстов формат – .txt. (Да отбележим, че тук разглеждаме ‘стандартните’ / ‘заводски’ модели, без възможни модификации като инсталиране на CoolReader за Kindle3 или root-ване на NST).

# достъп до скоро четени книги Възможността за бърз достъп до последните четени книги – например, ако споделяте устройството с друг член на семейството – е най-практично реализирана при PB301. При него еднократното натискане на power-бутона ви дава достъп до последните 10 четени заглавия. И при Kindle3, и при NST сходна смяна на документа за четене изисква преминаване през home-екрана.

# reflow Reflow e опцията за преформатиране на текста с увеличаване на шрифта и запазване на възможността за скролиране само във вертикална посока. Тя е най-добре реализирана при PB301, конкретно при преформатиране на pdf файлове.  При Kindle 3 / NST се налага или пълна загуба на графичните изображения, и / или хоризонтално скролиране.

# други особености Сред допълнителните особености на трите устройства, за мен следните са от по-голямо значение. РВ301 показва часовник и в режим ‘четене’, което – интересно защо – и NST, и Kindle3 не предоставят като възможност. Друго съществено преимущество на PB301 е възможността за folder-based организация на документите на expansion-картата, която се отчита от файл-мениджъра на устройството.  Като основен софтуерен ‘кусур’ на PB301 e по-трудното инсталиране на английско-български речник / възможност за lookup в сравнение с конфигурирането му при Kindle-a. При NST сред софтуерните ‘кусури’ мога да отбележа липсата на възможност за въвеждане на номер на страница в диалоговия прозорец ‘отиди на’, като промяната в позицията на текста е възможна чрез използването на слайдер.

В заключение, при все че всяко от разглежданите устройства има своите преимущества и ограничения, за мен предпочитан избор продължава да бъде PB301 – най-вече заради разнообразието от поддържани формати, възможностите за reflow на pdf документи и наличието на full-size SD слот. Kindle3 и NST са с по-удобни бутони за прелистване и наличието на wi-fi е преимущество /макар и рядко необходимо допълнение/, но заложените от производителя ограничения ги  превръща в предпочитан избор, ако се очаква ползването на съответните магазини за достъп до съдържание, или ако човек е готов активно да ги модифицира. Надявам се в  бъдеще някой производител (не издател / content reseller) да съчетае мнозинството преимущества в един модел – и той да е с цветен e-ink екран.

Оригинално публикувано на S&S blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Анти-бот проверка: