съпоставка на e-reader-и – част 1 – дизайн / хардуер

e-readersВ настоящия пост ще разгледам особеностите в дизайна и хардуера на три устройства тип ‘електронна книга’, които ползвам, и от които имам преки впечатления. Това са  PocketBook 301 /PB301/, Kindle 3 (Kindle keyboard 3G) и Nook Simple Touch /NST/. Моделите ще бъдат обсъдени от гледна точка на:

# размери И трите модела са с 6″ екрани, като физическите им размери са:
PB301 – 118 x 198 x 9 мм, 210 гр;
Kindle 3 – 190.5 x 121.9 x 8.5 мм, 247 г;
NST – 165.1 x 127 x 11.9 мм, 212 г.

От трите устройства, NST е най-компактен, макар и с най-голяма дебелина. Съответно, за мен, NST е предпочитан вариант за носене ‘в джоб’, a Kindle-a – в чанта.

# качество на материалите Като усещане за нивото на изработка и на вложените материали, от трите сравнявани устройства Nook-a е най-посредствен. Корпуса е изработен от евтинееща, леко ‘гумееща’ пластмаса, податлива на отпечатъци от пръсти, което за мен е и най-големият му хардуерен ‘кусур’. Kindle 3 създава усещане за най-голямо внимание към изработката, макар и при него ‘гърба’ да е леко податлив.

# бутони за прелистване Бутоните за прелистване на страници – които са най-използвани при всеки e-reader- са най-удобни и практични при NST. Еднакво големи, с достатъчна площ, релефно отличими – те позволяват най-лесно и интуитивно ползване по време на четене. За разлика и от NST и от Kindle 3, при PB301 липсват странично разположени на екрана бутони за прелистване на страниците, което за мен е и основният му ‘кусур’ от хардуерна гледна точка.

# допълнителни бутони Като налични допълнителни бутони, за фаворит бих определил PB301 – главно заради отделния бутон за стартиране на музикалния плеър. При Kindle 3, въпреки най-големия брой клавиши, някои техни функции са ми неудобни за ползване – например регулирането на силата на звука с бутони, разположени …. отдолу. Или пък стартирането на музикалния плеър – отбележително неинтуитивно /досетете се, гледайки  клавиатурата ;) /, с alt+space.

# допълнителни хардуерни особености Разглеждайки допълнителните хардуерни особености, всяко от обсъжданите устройства има своите преимущества и ограничения. PB301 има full-size SD слот, което /за мен/ позволява най-лесен трансфер на съдържание към e-reader-a. Също така има и аудио-изход, макар и 2.5 мм, което за мен е ОК, доколкото мога да ползвам всяко handsfree от Т680. Накрая, единствен от трите модела, PB301 няма wi-fi. Kindle 3 има и wi-fi /дори и 3G/, и 3.5 мм аудио-изход, но няма слот за разширителни карти /което пък за мен е главният му хардуерен ‘кусур’/. Накрая NST има wi-fi и microSD expansion slot, но няма аудио-изход.

Това са основните ми впечатления от дизайна и хардуера на трите устройства тип ‘електронна книга’. В следващия пост ще разгледам интерфейса и софтуерните особености на тези модели.

Приятно четене!

Оригинално публикувано на S&S blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Анти-бот проверка: