Защо e-book reader?

e-readingВъпрос, който е често задаван относно устройствата тип ‘електронна книга’ /e-reader/ е ‘защо да купувам отделно приспособление, когато за тези пари мога да взема устройство, което има много повече функции като PDA / smartphone / etc’. Според мен има три основни причини за отделно устройство за четене на електронни книги:

# размер на екрана – дори и актуалните 4.х инчови модели смартфони не могат да се съпоставят с поне 7 инчовите дисплеи на e-reader- ите. Това позволява по-комфортното четене на документи богати на графично съдържание (например схеми, таблици или изображения),  както и на комплексно форматирани файлове (например текст в повече от една колона, с бележки под линия или с текстови кутии).

# живот на батерията – второ основно преимущество на e-reader-а е несравнимо по-добрия живот на батерията. Често с произволно ‘smart’ устройство при интензивна употреба се налага зареждане всеки ден /нощ/. При използване на e-reader, дори и за интензивно четене, едва ли ще се наложи зареждане по-често от веднъж в месеца. Тук разбира се тенденцията е и в този тип устройства да бъдат интегрирани все повече опции /напр. модул за безжично свързване, втори дисплей, etc/, но все още преобладаващите модели с е-ink дисплеи позволяват интензивно автономно четене, непостижимо за PDA / smartphone.

# четимост  на директна слънчева светлина – трето съществено преимущество на е-reader-ите е значително по-добрата им четимост на директна слънчева светлина. Това е особено важно, ако планирате да използвате електронна литература на открито – било за работа /например референтни материали или схеми/, било за почивка / например на плажа, или в планината/. Съчетанието на тази характеристика с отличния живот на батерията, и възможността за ползване на голям брой документи или многобройна литература в устройство с размер на една книга, превръщат e-reader-a в предпочитан начин за четене ‘на път’.

Вие защо бихте предпочели e-reader вместо smartphone?

Оригинално публикувано на S&S blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Анти-бот проверка: