топ 3 PDA / smatphone аксесоари

При покупка на ново мобилно устройство, което ще се използва ежедневно и ще бъде ‘винаги’ с нас, често се налага избор на аксесоари, които да подпомогнат оптималната му употреба. За мен обичайни задължителни три допълнения за всеки PDA / smartphone са:

screen_protector# screen protector /защитно фолио за екрана/ – за мнозинството устройства, особено тези, които са pen-based input, това е нещото, което гарантира запазването на екрана и особено на областта за писане. Представлява тънко, прозрачно фолио, което предпазва екрана от надраскване, и което може да се смени при износване. При много модели то увеличава усета за ‘грапавост’ и улеснява текстовъвеждането. Също така, може да намалява рефлективността на екрана, и съответно да подобри читаемостта. Като цяло, ако устройството има stylus – screen protector-a е аксесоар N1. Фолиото може да бъде фабрично оформено за конкретния модел, или ‘универсално’, което се изрязва спрямо размерите на съответния екран. В последните години на пазара се предлагат модели от все повече фирми, но аз продължавам да ползвам вече над 7 години основно моделите на Brando.

 hostler# hostler / case – приспособление, което позволява по-удобното, сигурно и ‘наръки’ носене на device-a. Може да се разглежда като ‘калъф’ или ‘държач’. В базовия вариант има две основни функции. От една страна служи за защита на устройството – от надраскване /например при носене в джоб със стотинки и ключове/, от изпускане или от протъркване. От друга – позволява носенето на устройството на място, където ще бъде винаги ‘под ръка’ и удобно да се достигне. Най-често това е на колана. В разширените варианти калъфите могат да имат приспособления за държане на допълнителни SIM-карти, карти за разширяване на паметта, писалка за въвеждане върху екрана на устройството /stylus/, etc. Отново могат да бъдат конкретно за даден модел /както са hostler-ите/ или универсални и дори приспособени от друг тип техника /например – фотоапарат/. Отличен онлайн магазин с разнообразие от модели за специфични устройства е Seidio.

retractable_cables# retractable sync-charge кабел – сгъваем кабел, който позволява едновременното зареждане и синхронизиране на дадено устройство. Основните преимущества на този тип кабели, са компактният размер, относително по-ниската цена в сравнение с proprietary моделите и възможността /в някои случаи, например за multiconnector на Palm моделите/ да заместват два кабела – за зареждане, и за синхронизиране. Ако се използват за зареждане могат да се включат в произволен /захранен/ USB порт, или в AC-към-USB адаптор. Ако се използва основно за синхронизиране – има модели със специален бутон за начало на синхронизацията. Във всички случаи компактният размер позволява по-лесното носене, включително и на няколко модела кабели – както специфични за даден производител, така и по-универсални /главно miniUSB и microUSB/. Отново предпочитана и доказана с годините фирма за retractable sync-charge кабели е Brando.

Това са три практически задължителни аксесоара за мен. Кои са ‘задължителните’ или любими аксесоари за вас?

Оригинално публикувано на S&S blog