определение за smartphone – част 1

smartphonesДефиницията за smartphone /смартфон/ и очакванията от един такъв се променят постоянно с нарастването на достъпността на технологиите. Редица характеристики, които преди 2 години са били типични само за високия клас или т.нар ‘умни’ телефони, в наши дни са достъпни, често и задължителни, за масовите среден и нисък клас модели. И така е поне от 10 години – спомнете си степента на проникване на цветните дисплеи, възможността за прослушване на .mp3 файлове, преди това и на полифоничните мелодии, присъствието на камера, наличието на разширителен слот за карти, etc. Ето защо, определянето на даден модел като smartphone на база на хардуерни характеристики е променливо във времето и съответно – условно. От тази гледна точка можем да разглеждаме смартфонa като модел, чиито функционалност и характеристики значително надминават средните за масовите модели към момента на представянето му на пазара.

Какво означава това по настоящем и какви изисквания /поне според мен/ следва да изпълнява един device в категорията smartphone? Ще опитам в този и последващите три поста да разгледам в детайли три отличителни характеристики на този тип устройства – поддръжка на формати, допълнителни приложения, осъществяване на свързаност. Да отбележим още сега, че конкретните изисквания вероятно ще варират от ползвател до ползвател – и формати, и типове връзки, etc. Целта е да се установят ключовите изисквания, които се прилагат при оценка на дадено устройство.

Работа с всички необходими ви / основни формати Едно ключово изискване за вашия смартфон е поддръжката на файловите формати, които обичайно бихте ползвали на него. Това включва стандартните документни /.pdf, .doc & .docx, xls, .ppt, etc/, текстови /.txt, .rtf, тук бих добавил и .html/, графични /.jpg, .bmp, .gif, etc/, аудио /.mp3, .wav, .ogg, .wma, etc/ и видео /.avi, .mpg, .mov, etc/ формати. Поддръжката може да бъде ‘native’ /тоест директна/, или да включва необходимостта от допълнително преконвертиране. Например практически всички ‘умни’ устройства на пазара днес позволяват директното възпроизвеждане на песни във формат .mp3 и веднъж ‘качена’ на телефона съответната песен може да бъде веднага прослушвана. За някои видео-файлове обаче е необходима предварителна подготовка /конвертиране/ на оригиналното съдържание, за да може да бъде и ‘чуто’ и ‘видяно’ на мобилното устройство. Типични примери за такъв тип видео-съдържание са DVD-филмите или видеото компресирано с някои по-редки или нови кодеци. В тези случаи конвертирането обикновено се извършва на настолния компютър, съдържанието се оптимизира за съответното устройство /главно за размера и резолюцията на екрана му/, което позволява, и то значително по-лесно, възпроизвеждането му на смартфона.

В зависимост от индивидуалните нужди е възможно да се търси поддръжка и на специфични формати като .dxf/.dwf/.dwg, .psd, .pmd, .odf / .odp, .sql, .mdf, etc, etc. Конкретните нужди тук са индивидуални и варират главно според програмите, с които съответния ползвател работи на настолния си компютър. Например ако сте архитект или проектант е възможно да искате да използвате AutoCad файлове на мобилното си устройство, а ако се занимавате с графичен дизайн или предпечатна подготовка – Photoshop или Illustrator формати. Възможността за ‘отваряне’ – отново или директно, или с конвертиране – на нужните ви файлове съответно може да предопредели вашия избор. И ако дадената платформа /съответно – и device/ поддържа всички или поне мнозинството необходими ви формати – тогава това наистина е смартфон за вас.

Във втората част на този преглед ще разгледам значението на допълнителните приложения за развитието на смартфоните. Дотогава – приятна работа :)

Оригинално публикувано на S&S blog