PDA като capture device

capture_devicePDA-ите и смартфоните /или да ги наречем телефоните с повишена функционалност спрямо масовите на пазара ;) /в наши дни стават все по-достъпни и ползвани. В много от случаите се ползват за личен органайзер; за по-интензивна работа с електронна поща ‘на път’, синхронизиране и достъп до данни с работна машина, сървър или web-услуги; ‘работа’ в социални мрежи; etc.

Днес ще дискутирам една от по-рядко обсъжданите характеристики на смартфоните /и класическите PDA разбира се :) / – възможността да се ползват като capture device. Или inbox – за тези от нас, повлияни от GTD. Казано в резюме – възможността да се запише всяка идея, ценна мисъл, хрумка или полезна информация максимално бързо. Класическо средство за целта е парче хартия. Или бележник, тефтер, кутията от цигари, билетчето от обществен превоз. С всички преимущества и ограничения на хартията, които ще разгледаме в някой близък пост. Но – ако искаме да се минимизира вероятността тези идеи / мисли / инфо да се ‘затрият’ и предпочитаме да бъдат на device, който е почти винаги с нас – ето някои идеи как да стане това:

ръкописни бележки /handrwritten notes/. Вероятно най-големия аналог с класическата хартия. Това е възможността да се надраска нещо на екрана, и то да се запази като бележка. При класическите PDA операционни системи – Palm OS /POS/ и WIndows Mobile /WinMob/ – има най-голямо разнообразие от програми, които го позволяват. От вградените notes, през популярни допълнителни програми като PhatPad /WinMob/ и BugMe! notepad /POS/, до любимия DiddleBug за POS. Сред специфичните преимущества на тези програми е възможността да се постави аларма на конкретна бележка, опцията за директен експорт към стандартните PIM програми като calendar и tasks или desktop приложения, и възможностите за сортиране по ключови думи / дата на създаване или по категории. Накратко – най-доброто от и ‘хартиения’ и от ‘електронния’ свят.

гласови бележки /voice recordings/. Това е възможността да запишем /най-често своя/ глас и този запис да се запази и да може да бъде прослушан в произволен бъдещ момент. Особено удобно, когато само едната ръка е свободна, и когато се касае за по-голям обем информация, който не би се побрал на един лист / екран. Нещо, което бих се радвал да беше така достъпно в студентските години :) Типични представители на този тип програми са CallRec за POS и VITO audio notes за WinMob. В мнозинството от случаите направените записи ‘прочиствам накуп’, когато имам време пред компютъра. А наистина ‘големите’ записи – например от лекции – се архивират.

quick typing /бързо набиране на текст/. Тук визирам възможността да се въведе някакъв /най-често кратък/ текст. Практически всеки device на пазара има такава възможност – реализирана къде по-малко, къде по-успешно. Най-масово /и най-малко ефективно IMHO/ е използването на цифровата клавиатура на телефона /да, помня, че телефона е правен да бъде телефон ;) /. Все по-популярно решение е използването на виртуална клавиатура, когато символите са представени на екрана на устройството, и натискането в определена област води до въвеждането на определен символ. Въпреки нарастващото разпространение на този подход, особено при устройства без клавиатура, той има някои ограничения, които за мен го оставят назад спрямо ‘класическите input методи’. Такива  ограничения са например липсата на тактилност и по-трудното преминаване между латински / кирилица /служебни символи (типичен пример: “поздрави, S&S Мутафчиеви P.s.: ) Това ни връща на двата класически подхода – pen-based input и хардуерна клавиатура. Под ‘pen-based input’ се разбира използването на подобие на писалка /’stylus’/ за въвеждането на текст на екрана. Вероятно това е най-естествения подход. Същевременно, при него има най-изразена ‘крива на научаване’. Веднъж овладян обаче, бързината и леснотата му могат да се доближат до тези на стандартното писане. Най-ефективния и универсален подход IMO остава използването на хардуерна клавиатура. При добре реализираните варианти – например Treo или Blackberry сериите – за всяка буква от латинската азбука има отделен бутон. В допълнение, цифровите и функционалните клавиши, и липсващите клавиши  за символи от азбуки, различни от латинската, се въвеждат с двуклавишни комбинации или след активиране на режим за алтернативни символи, аналогичен на режима ‘главни букви’. Основното преимущество на този метод е създаването на електронен текст, който може впоследствие да бъде редактиран, копиран, трансфериран, etc. Реално при всеки от другите описани методи може да се достигне до превръщането на информацията в електронен текстов формат. С използването на quick typing просто се спестява една стъпка.

camera shots /направата на снимки/. Относително рядко използван /поне от мен/, но отличен метод за някои ситуации. Примерите включват ‘къде бе паркирана колата в този огромен гараж’, снимане телефонните номера в разлепена обява; или цените и дизайна на даден продукт в магазина. Тоест ситуации, в които описанието с думи би отнело твърде много време, и където важи принципа ‘a picture speaks a thousand worlds’.

Гореописаните методи позволяват лесно, ефективно и сигурно запазване на различна по вид информация с  възможност за по-нататъшни обработка, архивиране или препращане. Надявам се да са полезни и за вас и очаквам коментари :D

Оригинално публикувано на S&S blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Warning: Illegal string offset 'q' in /home/sas75410/public_html/perteos.net/wp-content/plugins/quiz/quiz.php on line 60

Warning: Illegal string offset 'a' in /home/sas75410/public_html/perteos.net/wp-content/plugins/quiz/quiz.php on line 61

Warning: Illegal string offset 'q' in /home/sas75410/public_html/perteos.net/wp-content/plugins/quiz/quiz.php on line 179

Анти-бот проверка: