Google links redirection

Google_links_redirectionИзползвате ли Google като “търсачка” за браузъра си? Ако да – както правят повечето потребители – замисляли ли сте се, за информацията, която Google събира всеки път, когато кликнете на някой от резултатите от търсенето? Вместо да се ‘отвори’ директно страницата, към която води резултата от търсенето, Google /подобно на много други компании/ използват т.нар. link redirection. При това вашата заявка минава през сървърите на Google, където се обработва, съхранява, и се генерира линк от тип на  http://google.com/url?, който всъщност препраща към страницата от дадената заявка. Това позволява да се проследяват и анализират резултатите при търсене на дадената дума / фраза, както и да се адаптират ‘персонализираните’ резултати. Например, ако в полето за търсене на google.com напишете ‘S&S блог’, и в списъка с резултати кликнете на втория / обичайно ;) / резултат – линка, който се отваря не е blog.sas-he.net/ , а нещо подобно на https://encrypted.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCcQFjAB&url=http%3A%2F%2Fblog.sas-he.net%2…………….

Ако не желаете информацията за всеки линк, който сте посетили като резултат от търсене онлайн, да се съхранява и използва, или ако разглеждате тази информация като персонална – имате какво да направите. Разбираемо, Google не предлагат начин това да се активира / деактивира като функция, или да го забраните. Тогава, възможните подходи включват:

# да се използва алтернативна търсачка – например разгледаната в предишен пост StartPage или DuckDuckGo. При тях липсва links redirection и резултатите от търсенето отварят директно посочената страница.

# да се използва разширение за браузъра, което премахва links redirection. Ако използвате  Firefox и модификациите му варианти са например Google Redirects Fixer или Remove Google Tracking.  За Chrome можете да разгледате Undirect, както и наличния за множество браузъри Redirect Bypasser.

Тези варианти позволяват директно отваряне на резултати при търсене онлайн и предотвратяват компрометирането на вашата онлайн поверителност. Ако това има значение за вас ;)

Оригинално публикувано на S&S blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Анти-бот проверка: