Gallery – програма за работа със снимки за Android

Simple Gallery /накратко – и за целите на този пост (или според F-Droid :) – Gallery/ е предпочитаната от мен програма за работа със снимки и графични изображения на ползваните и конфигурираните Android устройства в последните години. Ето основните причини за този избор:

# функционалност Gallery има всички стандартно необходими /ми/ функции за работа с графични файлове. Разглеждане, скролиране, възможности за ротиране или изтриване са на едно ‘движение с пръста’. В менюто има опции за задаване на снимка към даден контакт, като тапет  или споделянето и. Има базови функции за редактиране на снимките – например изрязване, flip-ване /завъртане по ос/ или преоразмеряване. Също и детайлна информация за съответния файл – местоположение, размер, резолюция, дати на създаване и последна редакция и други EXIF данни. Разбира се, това са стандартни възможности за множество аналогични програми и тук са реализирани стандартно добре.

# наследник на QuickPic Gallery – за мен – се доказа като по-‘добрия наследник’ на QuickPic. Това е сходна програма, която дълги години използвах по аналогичен начин за работа със снимки на Android устройства.  За съжаление бе купена от компания със съмнителна репутация, което наложи или спирането на обновяването, или търсенето на по-надеждна алтернатива. Първият вариант бе ОК за мен, особено за някои по-рядко използвани устройства, на които продължавам да ползвам QuickPic 3.4.9.1 или 4.5.2. За мнозинството случаи, обаче, е оправдано да има регулярно обновявано приложение, и след тестване на няколко алтернативи – Gallery се доказа като добър избор.

# free & open-source & ad-free Сред водещите причини за избора на Gallery бе факта, че програмата е не само безплатна, но и FOSS. Освен през Play store-a е налична и през F-Droid или Github.  Също така, няма реклами и неоправдани permissions, Това я прави реална и лесна алтернатива за устройства без Google account / достъп до Play Store-a.

# hide / exclude folder Опция, която за мен е задължителна при избора на програма за работа със снимки на Android устройство, е възможността да се ‘скрият’ избрани папки с графични изображения. Album & book covers, browser cached images, icons и подобни по подразбиране не са търсени при разглеждане на снимки /а ако са нужни- по-вероятно е да ги търся през файл-мениджър/. Gallery дава такива възможности и след първоначалното настройване  на програмата, разглеждането на снимките става значително по-лесно и приятно.

# pin album Сред опциите, които открих и харесвам в Gallery, е възможността за pin-ване / поставяне най-горе в списъка на избрани папки. По този начин освен стандартните възможности за сортиране по азбучен ред или дата, има възможност и за отграничаване на ‘любими’ папки.

# възможност за скриване / показване на имената на файловете Интересна опция, която все по-често ползвам, е възможността за показване или скриване на имената на файловете при разглеждането на избрана папка, Напр. ако снимките са именувани по схемата ‘DCIMпореденНомер’ – обикновено това не ми носи допълнителна информация, и когато скрия имената на файловете се намалява визуалния clutter.  Ако, обаче, имената на файловете са по шаблона ‘ГГГГММДД_ПореденНомер’, тогава виждането им може да улесни намирането на търсената снимка.

Ще се радвам Gallery да ви бъде полезна. Ако искате да споделите за вашата предпочитана програма за работа със снимки и графични изображения за Android – очаквам вашите коментари.

P.s.: От Ноември 2018 част от приложенията на Tibor Kaputa /akas Tibbi/ – разработчика на Simple Gallery – са платени. За еднократна такса от 1.50 лв получавате допълнителни функционалности и регулярни обновявания. Безплатната версия е все така налична – и работеща – макар и без обновления.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Анти-бот проверка: