причини за избор на Android

След няколкомесечен период без ежедневно ползване на Android устройство, отскоро реших отново да използвам и такъв телефон. Причините за този избор – разбирайки, че са специфични ;) – са:

Android_robots# one click VPN Възможността за осъществяване на VPN връзка c Windows компютър посредством PPTP / L2TP протокол е нещо, което особено ми липсва с Nokia N900. Използването на VPN  връзка дава две основни преимущества. Първото е файловият достъп до ресурсите в домашната или служебната мрежа, например с използването на файл мениджър като ES file explorer. Второто е възможността за защита на трафика на данни при ползване на отворени или несигурни wi-fi мрежи – например по заведения или хотели.  Android има вградена поддръжка за VPN връзки от версия 1.6, но поне до 2.2 моят опит беше доста разочароващ. С удоволствие мога да кажа, че с по-актуалните версии на операционната система, осъществяването на VPN връзка е out-of-the-box. А откакто открих 1VPN,  което позволява осъществяване на връзка с едно натискане на икона – ползването му се превърна в удоволствие.

# one-click bluetooth pairing Второ, ежедневно оценявано преимущество на Android спрямо Maemo, е леснотата на осъществяване на bluetooth “сдвояване” – за мен най-често между телефон и handsfree. Това “сдвояване” ми отнема 7 натискания по екрана на N900, докато с Android модела става с едно. Използвайки го поне два пъти дневно – това е причина понастоящем N900 да не е телефон & музикален плеър по време на шофиране.

# native Pocket / ReadItLater клиент Трета причина за ежедневното използване на Android модел е наличието на ‘официално’ приложение за услугата Pocket /ReadItLater/. Тя позволява запазването на текстово, снимково и видео съдържание от даден сайт или редица приложения, което е достъпно офлайн на съвместими устройства. По-голямата функционалност и по-изчистения дизайн на Android Pocket приложението спрямо аналогичната програма за Maemo улесняват четенето.

# допълнителни програми Сред огромното разнообразие от допълнителни приложения за Android, всеки може да намери някои, които се ползват често. За мен понастоящем такива, които нямат аналог за PalmOS или Maemo, са:

  • Catch notes – текстови, снимкови или гласови бележки с възможност както за синхронизиране на данните с поредна ‘облачна’ услуга, така и само с използване на локална база – без регистрация и без ‘разхвърляне’ на данни по нечии сървъри. В допълнение разнообразните видове бележки могат да бъдат тагвани, което улеснява тяхното групиране или търсене.
  • BG SMS sender – web-базирано /’безплатно’/ изпращане на SMS-и до клиенти на мобилните оператори в България.
  • програми за градския транспорт в София – когато се налага да ползвам обществен превоз в София и искам да проверя кога пристига следващото превозно средство – програми като  Градски транспорт в София или BATMAN, позволяват по-лесна проверка на разписанието в сравнение с мобилния сайт на Център за градска мобилност.

Това са основните причини да започна отново да ползвам ежедневно и Android устройство. В следващия пост ще споделя и впечатления от избрания модел – HTC ChaCha.

Оригинално публикувано на S&S blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Анти-бот проверка: