обезценяването на мобилния софтуер

platforms_logosКаква цена сте готови да платите за приложение за мобилно устройство, което бихте ползвали ежедневно? Ако имате опит с PDA / смартфон от годините преди iOS влиянието, вероятно е поне 10-15$. Понастоящем, обаче,  мнозинството платени приложения са с цена 1$ – 2$ – 5$, което води до някои промени в характеристиките на популярните допълнителни програми:

# масовост За да се реализира съпоставима печалба, един разработчик следва да продаде в пъти повече бройки от приложението. Да разгледаме за пример една програма за управление на личните финанси, която струва 30$ за PalmOS или WinMob, и 5$ за iOS. Това означава че разработчика следва да разчита на минимум 6-кратно по-високи продажби, за да реализира аналогичен приходи и да има ресурсите за  разработки / нововъведения. Съответно, за него е оправдано да остави само базовите / най-популярните функции – доколкото мнозинството потребители няма да имат нужда от специфични / advanced опции. С все по-широкото разпространение и по-голямата достъпност на смартфоните звучи логично да се очаква, че това е възможно. Реално обаче, в редица случаи се получава

# обезценяване на софтуера Масовостта и на приложенията, и на смартфоните, води до обезценяването им. Изследване от май 2011 показва, че над 95% от платените приложения за Android се “свалят” /не “купуват”/ по-малко от 1000 пъти и само 0.1% имат над 50 000 сваляния. Актуалните статистики от AppBrain показват също, че под 5% от платените програми имат над 5 000 ‘сваляния’. С тези обеми е видно, че е трудно осъществимо дадено приложение да осигури финансов приход по-голям от такъв на “страничен” проект  благодарение само на продажби, което води до алтернативни модели за генериране на приходи като

# free ad supported / freemium софтуер В първия случай програмата се предоставя безплатно, но по време на ползването ? на потребителя се представят реклами. Във втория вариант – най-често при игри – приложението също се предоставя безплатно, но някои негови функции са ограничени преди да се заплати дадена сума, или се предлагат ‘екстри’ или ‘улесенения’ – отново срещу заплащане. Лично за мен, като потребител, предпочитам да платя веднъж и да ползвам пълната функционалност на програмата, поради което и избягвам подобни програми.

# типа на приложенията В наши дни в “топ 10” на платените приложенията в Google Play или в Apple store над 50% са игри. Ако сравним с най-продаваните приложения за PalmOS или WinMob /данни от 2009 – да “благодарим” на Palm Co / Handango, че ‘затриха’ PalmGear и неговите статистики/ – там няма дори и по една. И доколкото една голяма част от потребителите гледат / избират само от заглавията на първите една / две страници – кръгът се затваря.

# “скъпите” приложения са с desktop / other platforms history Лично наблюдение относно софтуера за мобилни устройства е, че програмите, които имат версии за PC или за “класически” мобилни операционни системи /Symbian, WinMob, PalmOS, BlackberryOS, etc/ имат по-голяма цена от аналози само за актуалните OS (iOS и / или Android). Това може да се обясни както с по-голямото “реноме” и история на компаниите, разработващи тези програми, така и с очакваната от тях лоялност на клиентите, например във връзка с по-лесното мигриране на данните и по-познатите интерфейс или функции. А защо не и с по-дългогодишното им присъствие на пазара на мобилни приложения и преценка колко следва да струва даден тип програма :- ?)

Каква е оправданата и максимална цена, която бихте платили за използвано мобилно приложение? Очакваме вашите коментари!

Оригинално публикувано на S&S blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Анти-бот проверка: